fbpx

Care-Fully in De Standaard

De Standaard: Langer thuis wonen dankzij inwonende assistentie wordt betaalbaarder

Artikel verschenen in De Standaard op 10/12/’22

‘Inwonende assistenten helpen ouderen en zorgbehoevenden om langer thuis te blijven wonen door hen te ondersteunen in diverse huishoudelijke taken zoals poetsen, wassen, strijken, koken, dagelijkse verzorging en zich verplaatsen. Medische handelingen mogen zij niet uitvoeren. Een nieuw flexibel concept wil dit betaalbaarder maken zodat meer zorgvragers gebruik kunnen maken van deze dienstverlening’

Tekst: Joris Hendrickx


“Op zich doen onze assistenten voor iedere zorgvrager hetzelfde, maar daaraan gekoppeld geven we je wel de keuze uit 4 dienstenpakketten”, vertelt Julie De Mol, bestuurder bij Care-Fully. “Zo kan iedere klant beslissen in welke mate wij hem of haar ondersteunen bij het organiseren van inwonende assistentie. Met die flexibiliteit zijn we uniek in België. Volgens de Belgische wetgeving is de zorgvrager immers de werkgever van de inwonende assistent. Als zorgvrager kan je ons als agentschap echter wel indien gewenst een volmacht geven om alle taken als werkgever over te nemen. In dat kader hebben we vier pakketten samengesteld: Basic, Silver, Gold en Diamond.”

“Iedere klant kan beslissen in welke mate wij hem of haar ondersteunen bij het organiseren van inwonende assistentie.”

Van pure rekrutering tot volledige ontzorging

“Met een Basic pakket helpen we je puur om een inwonende assistent te zoeken. Die vinden we vooral in Bulgarije en Roemenië. Iedere zorgverlener wordt grondig gescreend op ervaring, talenkennis en eventuele opleiding, maar ook op persoonlijkheid.

De rest regel je zelf. Wij vragen hiervoor een éénmalige rekruteringsvergoeding, terwijl je als werkgever dan een maandelijks loon betaalt aan je assistent. Dit pakket is op langere termijn het goedkoopste, maar omvat dan uiteraard geen extra ondersteuning of begeleiding”, aldus De Mol.

“Onder het Silver pakket helpen we niet enkel om de assistent te zoeken, maar gaan we deze ook ophalen op de luchthaven, nemen we de loonadministratie op ons en hebben we maandelijks een telefonische opvolging om te kijken of alles naar wens verloopt. Een vervanging bij bijvoorbeeld vakantie of ziekte is niet inbegrepen in de prijs, maar kan wel los worden bijgeboekt. Het Gold-pakket is bijna identiek aan het Silver pakket, maar daar is vervanging wel inbegrepen en gebeurt de maandelijkse opvolging persoonlijk in plaats van telefonisch. Het Diamond pakket is ons all-inpakket dat je volledig ontzorgt tegen een vaste prijs per dag. Zo weet je vooraf wat je inwonende assistente je in totaal zal kosten.”

2022 12 foto artikel de standaard 101222 e1670939094459 1250x800 1